Σκοπιανό: Τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών


Τι πήρε και τι έδωσε η Ελλάδα - Μαραθώνιος για την υλοποίηση της συμφωνίας - Ποιες διαδικασίες πρέπει να υλοποιηθούν

Η συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων είναι γεγονός. Υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες της Μ. Πρέσπας.

Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Σκοπίων έχει θετικά στοιχεία αλλά και αρνητικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟΔεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά καθώς, από τη στιγμή που μπαίνεις σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης απαιτούνται υποχωρήσεις και συμβιβασμοί από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Σίγουρα η συγκεκριμένη συμφωνία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θρίαμβος για την Ελλάδα… κακά τα ψέματα! Δεν μπορεί όμως να χαρακτηριστεί και εθνική τραγωδία. Είναι ένας συμβιβασμός με θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια παρουσίασαν τη συμφωνία ως επωφελή η κάθε μια για τα συμφέροντα της χώρας της. Δήλωσαν ότι από την διαπραγμάτευση κέρδισαν και οι δύο.

Κανείς δεν είπε ότι «ματώσαμε» σε αυτή τη διπλωματική διελκυστίνδα, αλλά έτσι έπρεπε να γίνει, για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις ως γείτονες.

Πάμε να δούμε όμως τι πήρε η Ελλάδα από τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ…
Το πλέον θετικό είναι το «erga omnes». Το γεγονός δηλαδή ότι καταφέραμε να επιβάλουμε σε μια άλλη χώρα την ονομασία της. Το πως θα λέγεται δηλαδή, όχι μόνο στο εσωτερικό της αλλά και έναντι άλλων κρατών.

Επίσης, εντός των επόμενων ημερών θα αποσταλεί ενημέρωση πως όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία», ότι η νέα ονομασία του κρατιδίου είναι πλέον «Βόρεια Μακεδονία».

Σημαντικό είναι και το σημείο της συμφωνίας που τονίζει ότι θα πρέπει να απαλειφθούν από το σύνταγμά τους τα στοιχεία που αποπνέουν αλυτρωτισμό ή επεκτατισμό.

Επίσης είναι καλό ότι αυτή η συμφωνία μας δίνει τη δυνατότητα, εφόσον υλοποιηθεί, να αναπτύξουμε ένα άλλο modus operandi με τη γειτονική χώρα. Να εστιάσουμε στα σημεία που μας ενώνουν, στη συνεργασία την οικονομική, την εκπαιδευτική, την πολιτιστική, την πολιτική, κ.ο.κ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν και εφόσον αυτή η συμφωνία λειτουργήσει σωστά, η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα τα επόμενα χρόνια να έχει μετριάσει τον ανθελληνισμό που είναι έντονος στο εσωτερικό της γείτονος και να έχει εξ αυτού ανασχέσει την επιρροή τρίτων χωρών, που είναι πολλές φορές απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα (Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία).

Πάμε να δούμε και τα αρνητικά της συμφωνίας…
Κατ’ αρχάς το όνομα «Μακεδονία» στην ονομασία τους. Η Ελλάδα έδωσε το «πράσινο φως» για να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» ένα τεχνιτό κρατίδιο που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Στα Σκόπια κατοικούν Σλάβοι, Βούλγαροι και Αλβανοί. Πώς και γιατί θέλουν να λέγονται Μακεδόνες είναι μια άλλη ιστορία….

Δεύτερον, έντονες αντιδράσεις προκαλεί το σημείο της συμφωνίας που αναφέρεται στη γλώσσα της γειτονικής χώρας και την ιθαγένεια. Θα έχουμε μια χώρα που θα αποκαλείται «Βόρεια Μακεδονία», οι πολίτες θα είναι «Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» και η γλώσσα θα είναι «Μακεδονική», νοτιοσλαβικής προέλευσης.

Είναι ένα ερώτημα γιατί η γλώσσα και η ιθαγένεια δεν είναι βορειομακεδονική. Προφανώς όμως, στο σημείο αυτό η Ελλάδα έκανε μια μεγάλη παραχώρηση και υποχώρηση προκειμένου να επιτύχει το «erga omnes» και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Τρίτον, πολύ σημαντικό σημείο στη συμφωνία, το οποίο δεν έχει διευθετηθεί, είναι η χρήση του ονόματος για εμπορικές χρήσεις. Δηλαδή, τα προϊόντα των Σκοπιανών θα λέγονται «βορειομακεδονικά» ή μήπως «μακεδονικά»; Αυτό δεν ξεκαθαρίζεται στη συμφωνία και ενδέχεται να δημιουργήσει οικονομικό ανταγωνισμό ανάμεσα σε επιχειρήσεις των δύο χωρών διότι ορισμένοι θα κοιτάξουν μέχρι να λυθεί το ζήτημα των εμπορικών χρήσεων, να κατοχυρώσουν οι ίδιοι, διεθνώς κάποιες ονομασίες με το όνομα «μακεδονικό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

© rss-now 2014-2017. Από το Blogger.