Οκτώ «Δολοφόνοι» του Σπέρματος Υπεράνω Πάσης Υποψίας


Οι δολοφόνοι του σπέρματος πραγματικά μπορεί να βρίσκονται παντού, από το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό που καταναλώνει κανείς, μέχρι το χαλαρωτικό ντους που απολαμβάνει.

Χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία το σημείο εισόδου τους στον οργανισμό, διάφορες χημικές ουσίες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά μπορεί να βλάψουν το σπέρμα.


Οι ουσίες αυτές μπορεί να έχουν επίπτωση στην ποσότητα του σπέρματος, στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων καθώς και στο DNA των κυττάρων.

Είναι ήδη γνωστές οι μελέτες που ανέδειξαν τη σχέση των στενών σελών στα ποδήλατα με τη στυτική δυσλειτουργία, καθώς και αυτή των αντικαταθλιπτικών με την αλλοίωση του σπερματικού DNA.

Υπάρχουν όμως και απλές καθημερινές συνήθειες που «κρύβουν» χημικές ουσίες επιβλαβείς για την αναπαραγωγική υγεία του άνδρα. Εύκολα κανείς μπορεί να συνδυάσει την ελεύθερη διακίνηση αυτών των ουσιών στην αγορά με την αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση υπογονιμότητας.

Τα καλά νέα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αν κάποιος γνωρίζει που κρύβονται οι ουσίες αυτές, μπορεί εύκολα να τις αποφύγει.

Πιο κάτω αναφέρονται οι 7 πιο απρόσμενοι παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την αναπαραγωγική υγεία των ανδρών.

1. Ταμειακές αποδείξεις

Αν σκεφτεί κανείς πόσες φορές την ημέρα παίρνει στο χέρι του μια ταμειακή απόδειξη, μπορεί να χάσει το λογαριασμό. Το πρόβλημα είναι πως το 40% των αποδείξεων σήμερα εμπεριέχουν τη βισφενόλη Α, μια χημική ουσία που διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα κι έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα και υπογονιμότητα. Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα βρήκε πως οι άνδρες που είχαν στα ούρα τους υψηλότερη συγκέντρωση αυτής της ουσίας είχαν μειωμένη ποιότητα και ποσότητα σπέρματος σε σύγκριση με αυτούς που είχαν χαμηλότερη.

Η άμεση λύση για αυτό είναι οι ηλεκτρονικές αποδείξεις. Μέχρι όμως να εξαλειφθούν οι ταμειακές, καλό είναι να φυλάσσονται σε ένα φάκελο και όχι στην τσέπη όπου μπορεί κανείς να έρθει πολλές φορές σε επαφή με το περιεχόμενο. Επίσης καλό είναι να μην ανακυκλώνονται ώστε να μη μολυνθούν το νερό και τα προϊόντα που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο χαρτί.

2. Κονσερβοποιημένο φαγητό

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η μεγαλύτερη πηγή βισφενόλης Α είναι οι συσκευασίες τροφίμων και ιδιαίτερα οι αλουμινένιες. Είναι προτιμότερα λοιπόν τα φρέσκα και τα καταψυγμένα τρόφιμα, ενώ είναι καλύτερο να καταναλώνονται οι συσκευασμένες σάλτσες σε γυάλινα δοχεία και όχι αλουμινένια.

3. Ερωτικά βοηθήματα (sex toys)

Επικίνδυνες είναι όλες οι «συσκευές ευχαρίστησης» που έχουν κατασκευαστεί από βινύλιο. Το βινύλιο απελευθερώνει τις φθαλάτες, χημικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με αλλεργίες, καρκίνο, συγγενείς ανωμαλίες και υπογονιμότητα. Προτιμότερα είναι τα προϊόντα που φτιάχνονται από σιλικόνη υψηλής ποιότητας.

4. Το τοξικό ντους

Οι φθαλάτες βρίσκονται επίσης κυριολεκτικά μέσα στο ντους. Βρίσκονται στα αρωματισμένα σαπούνια, τα σαμπουάν, τα καθαριστικά, ακόμα και στις πλαστικές κουρτίνες. Παράλληλα όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει μετά από ένα ζεστό μπάνιο, οι χημικές ουσίες απελευθερώνονται πιο εύκολα.

Η επιλογή ενός φυτικού σαπουνιού και σαμπουάν όπως είναι τα παιδικά μπορεί να λύσουν το πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αποφεύγονται τα προϊόντα προσωπικής χρήσης που έχουν άρωμα ή μυρωδιά. Τέλος είναι προτιμότερο να επενδύσει κάποιος σε μια ανθεκτική κουρτίνα από φυτικές ίνες, παρά να αγοράζει πλαστικές κάθε δυο μήνες, βάζοντας μάλιστα σε κίνδυνο την αναπαραγωγική του υγεία.

5. Ραντισμένα προϊόντα

Τα παρασιτοκτόνα με τα οποία ραντίζονται φρούτα και λαχανικά έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν τα παράσιτα. Δυστυχώς όμως μαζί με τα παράσιτα σκοτώνουν και το σπέρμα.

Το καλό πλύσιμο των προϊόντων, σίγουρα βοηθάει, αλλά πολλές φορές τα παρασιτοκτόνα δεν είναι μόνο πάνω αλλά και μέσα στην τροφή. Γι αυτό προτιμότερη είναι η κατανάλωση οργανικών-βιολογικών προϊόντων. Η καλύτερη μάλιστα η λύση είναι ο σχεδιασμός του προσωπικού οργανικού κήπου, όταν αυτό είναι δυνατό.

6. Θερμαινόμενα καθίσματα αυτοκινήτου

Τα θερμαινόμενα καθίσματα αυτοκινήτου είναι σίγουρα μια αξιοζήλευτη πολυτέλεια, αλλά έχουν το σημαντικό κόστος της μείωσης της ποιότητας του σπέρματος. Οτιδήποτε μάλιστα μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στους όρχεις, ακόμα κι αν αυτό είναι ένα παρατεταμένο ζεστό μπάνιο, μπορεί να είναι αρκετό ώστε να μειωθεί η ποσότητα του σπέρματος.

Το πρόβλημα είναι η άμεση επαφή με την πηγή θερμότητας. Η αύξηση θερμοκρασίας του αυτοκινήτου με τη βοήθεια του κλιματισμού δε δημιουργεί προβλήματα στη γονιμότητα.

7. Μολυσμένα ψάρια

Τα PCBs είναι μια ομάδα συνδυασμένων τοξινών που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στην βιομηχανία ηλεκτροδότησης. Πλέον έχουν απαγορευτεί, αλλά όσα έχουν χρησιμοποιηθεί θα παραμείνουν στο περιβάλλον με αποτέλεσμα να καταναλώνονται και από τα ψάρια. Αυτό σημαίνει πως οι ψαράδες θα πρέπει να αναζητούν καθαρά νερά και όποιος επιθυμεί ψάρι να ακολουθεί τις οδηγίες κατανάλωσης και να ενημερώνεται από τα αρμόδια τοπικά συμβούλια.

msnbc μέσω glikiazoi.gr

8. Λάπτοπ με Wi-Fi «σκοτώνουν» το σπέρμα

Την ανδρική γονιμότητα επηρεάζουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως υποστηρίζει νέα μελέτη. Αργεντινοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υπερβολική χρήση λάπτοπ συνδεδεμένου με ασύρματο δίκτυο Ίντερνετ (Wi-Fi) «σκοτώνει» το σπέρμα.

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εναντίον σπέρματος

Στη μελέτη των ειδικών της Κλινικής Αναπαραγωγικής Ιατρικής Nascentis, στην Κόρντομπα, έλαβαν μέρος 29 υγιείς άνδρες, από τους οποίους ελήφθη δείγμα σπέρματος.

Κάποια δείγματα εκτέθηκαν στη θερμότητα που παραγόταν από το κάτω μέρος ενός λάπτοπ ενώ αυτό βρισκόταν συνδεδεμένο με δίκτυο Wi-Fi. Τα υπόλοιπα δείγματα, εκτέθηκαν στην ίδια θερμοκρασία – ήταν όμως τοποθετημένα μακριά από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Τέσσερις ώρες αργότερα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 25% των σπερματοζωάριων που είχαν εκτεθεί στις ψηφιακές τεχνολογίες δεν κολυμπούσε πια, συγκριτικά με το 14% των σπερματοζωάριων που δεν είχαν τοποθετηθεί κοντά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ακόμα, το 9% των «hi-tech» σπερματοζωάριων εμφάνισε βλάβες στο γενετικό υλικό – τριπλάσιο δηλαδή ποσοστό από αυτό που καταγραφόταν στα υπόλοιπα σπερματοζωάρια.

Κύριος ένοχος για τα αποτελέσματα που δημοσιεύουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Fertility and Sterility», είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που διαχέεται στον χώρο μέσω του ασύρματου δικτύου.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η χρήση ενός λάπτοπ που είναι συνδεδεμένο με δίκτυο Wi-Fi και τοποθετείται κοντά στα ανδρικά γεννητικά όργανα μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος» εξηγούν οι επιστήμονες.

«Για την ώρα, δεν γνωρίζουμε εάν κάτι τέτοιο ισχύει για όλα τα λάπτοπ που είναι συνδεδεμένα με Wi-Fi, ή ποιες άλλες συνθήκες κατά τη χρήση τους μπορούν ενδεχομένως να ενισχύσουν την συγκεκριμένη επίδραση στην ανδρική γονιμότητα» προσθέτουν.

Τέλος, οι ειδικοί πραγματοποίησαν μια ανεξάρτητη δοκιμή κατά την οποία χρησιμοποίησαν φορητό υπολογιστή που όμως δεν ήταν συνδεδεμένος με Wi-Fi. Είδαν λοιπόν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εξέπεμπε η συσκευή από μόνη της, ήταν αμελητέα.
Παλαιότερα ευρήματα

Η τελευταία μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων, που υποστηρίζουν ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές «ρίχνουν» την ανδρική γονιμότητα.

Κάποιες από αυτές είχαν δείξει ότι σε συνθήκες εργαστηρίου, ακόμη και η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων ήταν ικανή να μειώσει την κινητικότητα των σπερματοζωάριων. Πριν από περίπου έναν χρόνο, ουρολόγοι είχαν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τους άνδρες που κάθονται έχοντας το λάπτοπ στα πόδια τους, καθώς η θερμοκρασία της ευαίσθητης περιοχής άγγιζε απαγορευτικά για το σπέρμα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

© rss-now 2014-2017. Από το Blogger.