Αγορά Οθόνης - Πως να επιλέξετε την ιδανική οθόνηΠριν αγοράσουμε μια οθόνη πρέπει να κοιτάμε και τον τύπο κατασκευής του panel.


Στην αγορά υπάρχουν 3 – 4 τύποι panel που κυριαρχούν.


1. 1. (TN) Twisted Nematic. Είναι ίσος ο ποιο κοινός τύπος πάνελ που θα βρείτε στην αγορά. Αν δεν αναγράφετε πουθενά στην οθόνη σας ο τύπος ή το κατάστημα που σας το πουλάει παραβλέπει να το αναφέρει στα χαρακτηριστικά κατά 90% είναι TN. Έχουν την λιγότερο αξιόπιστη απεικόνιση χρωμάτων και οι γωνίες θέασης είναι μικρότερες. Με αποτέλεσμα όταν τις κοιτάτε από πάνω η από κάτω τα χρώματα φαίνονται ξεπλυμένα και οι λεπτομέρειες χάνονται. Παρόλα αυτά τείνουν να έχουν πολύ γρήγορους ρυθμούς ανανέωσής με αποτέλεσμα να φτάνουν τα 120hz -144hz εύκολα καθιστώντας τες μια προσιτή λύση για 3D Ready συστήματα.


2. 2. (PVA ή MVA) Vertical Alignment. Έχουν καλύτερη απεικόνιση χρωμάτων από τα TN και καλύτερες γωνίες Θέασης. Παρόλα αυτά δεν μπορούν να πλησιάσουν σε ποιότητα τα Premium panel IPS ή τα PLS καθιστώντας τα όμως μια πολύ καλή value for money επιλογή. Το κύριο μειονέκτημα αυτών των πάνελ είναι ότι όταν αλλάζει η γωνία θέασης τα χρώματα τείνουν να αλλάζουν αρκετά.


3. 3. (IPS) In-Plane Switching. Είναι υψηλής ποιότητας panel κατάλληλο για επαγγελματίες, γραφίστες, και High End Tablets. Ένας λόγος που χρησιμοποιείτε στα καλά tablet είναι ότι οι γωνίες θέασης είναι εκπληκτικές και τα χρώματα τα οποία απεικονίζονται με ακρίβεια δεν αλλάζουν από όπου και να τα κοιτάξεις. Το μοναδικό αρνητικό σε αυτού του τύπου panel είναι ότι τείνουν να είναι ποιο αργά ιδικά σε σύγκριση με τα TN με αποτέλεσμα το laggαρισμα του σήματος να είναι υψηλότερο και να αφήνει ίχνη πίσω από γρήγορα κινούμενα αντικείμενα (motion blur) με αποτέλεσμα να μην το επιλέγουν οι περισσότεροι Gamers.


4. 4. (PLS) Plane-to-line Shifting. Ο συγκεκριμένος τύπος panel είναι αρκετά παρόμοιος με τα IPS αλλά είναι ίσως η δική μας επιλογή. Τείνουν να είναι φωτεινότερα από τα IPS έχουν ελαφρώς καλύτερη απεικόνιση χρωματισμών και είναι ικανά για ακόμα καλύτερη και μεγαλύτερη γωνία θέασης. Πάσχουν όμως από το ίδιο πρόβλημα με (motion-blur) αν και όσο εξελίσσετε η τεχνολογία τείνει να εκλείψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

© rss-now 2014-2017. Από το Blogger.