Η πρώτη εικόνα της Ακρόπολης μετά την Τουρκοκρατία


Αθήνα 1842. Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης δεσπόζει εμβληματικός και γίνεται έμπνευση για έναν άνθρωπο που θα μείνει στην ιστορία ως εκείνος που τράβηξε την παλαιότερη φωτογραφία της Ακρόπολης. Η λήψη του Joseph-Filibert Girault de Prangey έγινε ένα πρωινό από τον λόφο των Νυμφών.


Κοιτάζοντας κανείς την φωτογραφία διακρίνει τον Παρθενώνα, μέσα από τις χαραγματιές που δίνουν την εντύπωση βροχής. Η φθορά είναι ορατή σε κάθε σημείο της φωτογραφίας ή δαγκεροτυπίας όπως λέγεται, η αξία της όμως είναι ανεκτίμητη.

Είναι η εποχή όπου η πόλη είχε υποστεί σοβαρότατες καταστροφές, ιδιαίτερα στο διάστημα της εντεκάμηνης πολιορκίας της από τον Κιουταχή, μεταξύ Ιουνίου 1826 και Μαΐου 1827. Στις 31 Μαρτίου του 1833 η τουρκική φρουρά αποχωρεί οριστικά από το φρούριο της Ακροπόλεως.

Η ιστορία της φωτογραφίας αρχίζει όταν ο Γάλλος, μεγάλος λάτρης της αρχιτεκτονικής και της τέχνης ξεκινάει ένα ταξίδι στην Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, τη Συρία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Μοναδικός του στόχος είναι να αποτυπώσει με την τεχνική που μόλις είχε διδαχθεί την αρχιτεκτονική αλλά και τα τοπία των χωρών αυτών. Θα τραβήξει πάνω από 900 φωτογραφίες που είναι και οι παλαιότερες που σώζονται μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

© rss-now 2014-2017. Από το Blogger.