Τσίπρας: «Δεν θα μειώσουμε αφορολόγητο και τις συντάξεις αν δεν ρυθμιστεί το χρέος»Με τη φράση αυτή κυβερνητικό στέλεχος με γνώση του παρασκηνίου των διαπραγματεύσεων, περιέγραψε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την άρνηση του κουαρτέτου να γνωστοποιήσει την περασμένη Παρασκευή την ημερομηνία της άφιξης στην Αθήνα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία και να επικυρωθεί στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.


Την αλλαγή επιβεβαιώνει ουσιαστικά και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο Εθνος της Κυριακής "είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται".

Οι εξελίξεις μετά το Euro Working Group και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα οδηγούν σε δύο πολύ σημαντικές αλλαγές. Η πρώτη είναι η επανάκαμψη της κυβέρνησης στη θέση δεν θα συμφωνηθεί τίποτα αν δεν συμφωνηθούν όλα, που σημαίνει ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και τα μέτρα για το χρέος και όχι πρώτα τεχνική συμφωνία και συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και αντίμετρα μετά το 2019 και στο τέλος συμφωνία για το χρέος. Συνολική λύση λοιπόν και όχι τμηματική.

Τώρα η κυβέρνηση επιλέγει να συμφωνηθούν όλα μαζί. Σε αυτή την επιλογή, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγήθηκε για τρεις λόγους:

Πρώτον ύστερα από την άρνηση του κουαρτέτου να έλθει στην Αθήνα, παρότι όλα σχεδόν τα ζητήματα είχαν κλείσει.

Δεύτερον τη νέα παρέμβαση Σόιμπλε για τις συντάξεις.
Τρίτον την εκτίμηση ότι πλέον παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι με στόχο την ανατροπή ή τη φθορά της κυβέρνησης και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται και οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

Τούτων δοθέντων, γίνεται αντιληπτό ότι η οποιαδήποτε συμφωνία για την αξιολόγηση μπαίνει σε δύσκολα νερά πάλι και μετατίθεται στην καλύτερη περίπτωση για το πρώτο δεκαήμερο του Μαίου σε έκτακτο Eurogroup, είτε για τις 22 Μαίου. Τα υπόλοιπα σενάρια καλύτερα να μην τα σκεφτόμαστε.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά στα μέτρα μετά το 2019. Ακόμα και αν συμφωνηθούν, μπορεί να μην εφαρμοστούν, αν δεν έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Δηλαδή μπορεί να ψηφιστεί η μείωση του αφορολόγητου, η μείωση των συντάξεων, τα αντίμετρα, αλλά ποτέ η κυβέρνηση να μην τα εφαρμόσει, λέει ο Αλέξης Τσίπρας, εφόσον βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα στο τιμόνι της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός βάζει στο τραπέζι θέμα μη εφαρμογής ψηφισμένων μέτρων. Όπως γίνεται αντιληπτό και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος για να μετριάσει τις αντιδράσεις για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, ενώ έχει θέσει σε κίνηση και σχέδιο συσπείρωσης των βουλευτών και των κομματικών δυνάμεων με τις διαρροές και τις δηλώσεις για σχέδιο ανατροπής της με πολιορκητικό κριό την καθυστέρηση της συμφωνίας και την επιβολή πιο επώδυνων μέτρων.

Η σύμπνοια και η σύμπτωση απόψεων στην Πολιτική Γραμματεία χθες το απόγευμα αποτελεί την καλύτερη απόδειξη.Πηγή: sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

© rss-now 2014-2017. Από το Blogger.