Τρομακτική εξάπλωση της κατάθλιψης

Τo πιθανότερο είναι ότι εσείς οι ίδιοι, ή κάποιος που γνωρίζετε, έχει κατάθλιψη. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των στοιχείων που συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ως κατάθλιψη ο ΠΟΥ ορίζει την «επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως (ένας άνθρωπος) απολαμβάνει, συνοδευόμενη από μία αδυναμία να πραγματοποιήσει καθημερινές δραστηριότητες για δύο εβδομάδες ή περισσότερο». Αυτή η ψυχική διαταραχή δείχνει να έχει εξαπλωθεί τρομακτικά τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού υπολογίζεται ότι -σε σχέση με το 2005- έχει αυξηθεί κατά 18%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Συγκεκριμένα, το 2015 ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι υπάρχουν 322 εκατ. άνθρωποι που ζουν με κατάθλιψη, καθιστώντας την μια κύρια αιτία κακής υγείας και αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανησυχητικό -αν και αναμενόμενο- είναι και το γεγονός, ότι κατά πλειοψηφία τα άτομα με κατάθλιψη δεν λαμβάνουν επαρκή φροντίδα. Ο ΠΟΥ εκτιμάει ότι στις χώρες υψηλού εισοδήματος το 50% των ατόμων με κατάθλιψη δεν λαμβάνει καθόλου θεραπεία, ενώ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 80% με 90%.

Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην έλλειψη χρηματοδότησης, αφού -κατά μέσο όρο- μόνο το 3% του προϋπολογισμού μιας κυβέρνησης για την Υγεία δαπανάται για τα προγράμματα ψυχικής υγείας.

«Τα νέα αυτά στοιχεία είναι ένα εγερτήριο κάλεσμα για όλες τις κυβερνήσεις να επανεκτιμήσουν τις προσεγγίσεις τους για την ψυχική υγεία και να την αντιμετωπίσουν με τον επείγοντα χαρακτήρα που της αξίζει», δήλωσε η επικεφαλής του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν.


Πηγή: fortune.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

© rss-now 2014-2017. Από το Blogger.