Εποχές του χρόνου & ανδρική γονιμότητα - Πώς την επηρεάζουν


Τον προβληματισμό της εκφράζει η επιστημονική κοινότητα για την σταδιακή επιδείνωση της γονιμότητας των ανδρών ανά τον κόσμο. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί πως μια συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου η ποιότητα τους σπέρματος τείνει να βελτιώνεται.

Ισραηλινοί ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από σχεδόν 6.500 άνδρες που είχαν επισκεφθεί κλινικές γονιμότητας. Από αυτούς, οι περίπου 5.000 είχαν υγιές σπέρμα και οι 1.500 προβληματικό (π.χ. λιγότερα σπερματοζωάρια).

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι το σπέρμα των ανδρών περιέχει μεγαλύτερο αριθμό και καλύτερης ποιότητας σπερματοζωάρια (πιο κινητικά και με λιγότερες μορφολογικές ανωμαλίες) τον χειμώνα, ενώ από την άνοιξη αρχίζει η σταδιακή μείωση της ποιότητας του σπέρματος.


Η έρευνα έδειξε ότι το χειμώνα οι άνδρες με φυσιολογική παραγωγή σπέρματος παρήγαν έως 70 εκατομμύρια ανά ml και το 5% αυτών των σπερματοζωαρίων ήταν ιδιαίτερα κινητικά, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου.


Αντίθετα, την άνοιξη η παραγωγή σπερματοζωαρίων από τους υγιείς άνδρες έπεφτε στα 68 εκατομμύρια ανά ml και από αυτά μόνο το 3% ανήκε στην κατηγορία των άκρως κινητικών σπερματοζωαρίων.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ως φυσιολογική την ποσότητα των σπερματοζωαρίων, όταν ξεπερνούν τουλάχιστον τα 16 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος.


Δεν ίσχυε πάντως το ίδιο για τους άνδρες με μη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος, στους οποίους καταγραφόταν ελαφρώς καλύτερη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων στη διάρκεια του φθινοπώρου, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός σπερματοζωαρίων με φυσιολογική μορφολογία (περίπου το 7% του συνόλου) παρατηρούνταν κατά την άνοιξη.


Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι με βάση τα συγκεκριμένα ευρήματα, το φυσιολογικό σπέρμα θα έχει καλύτερες επιδόσεις το χειμώνα, ενώ οι υπογόνιμοι άνδρες με αραιότερο σπέρμα θα πρέπει να ενθαρρύνονται να επιλέγουν το φθινόπωρο και την άνοιξη (σ.σ. για τις προσπάθειες γονιμοποίησης).


Η διαπίστωση αποτελεί σύμφωνα με τους ερευνητές μια εύλογη εξήγηση για το αποκορύφωμα των γεννήσεων στη διάρκεια του φθινοπώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

© rss-now 2014-2017. Από το Blogger.