Εφαρμογή-απάτη πανικοβάλλει τους χρήστες του Facebook


Χρειάστηκαν μόνο μερικές ώρες από τη στιγμή που «έσκασε» η είδηση, για να επικρατήσει πανικός στο Facebook: σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από τον φερόμενο δημιουργό της, μια εφαρμογή θα μπορούσε να καταργήσει οριστικά την ανωνυμία στο internet, καθώς υποτίθεται ότι θα μπορούσε να συνδέσει φωτογραφίες χρηστών του Facebook με τα προσωπικά τους στοιχεία και να τα αποκαλύψει σε όποιον τη χρησιμοποιούσε.

Σύμφωνα με τον «δημιουργό» της, Τζακ Κένιον, η εφαρμογή αυτή με το χαρακτηριστικό όνομα Facezam, το οποίο είναι σύνθεση του Facebook και του Shazam, της εφαρμογής που βρίσκει τίτλους και ερμηνευτές τραγουδιών «ακούγοντάς» τα, «θα μπορούσε να είναι το τέλος των ανώνυμων κοινωνιών μας».

H «λειτουργία» της υποτίθεται ότι θα ήταν τρομακτικά απλή: τραβάμε με το κινητό μας φωτογραφία ενός αγνώστου, τη ρίχνουμε στην εφαρμογή και αυτόματα βρίσκουμε το προφίλ του αγνώστου στο Facebook, μαζί με όλα τα στοιχεία που έχει συμπεριλάβει στο προφίλ του.

Το θέμα είναι ότι η εφαρμογή αυτή -με τις ανατριχιαστικές ιδιότητες…- δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια απάτη, που την είχε δημιουργήσει μια εταιρεία viral marketing, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Telegraph και το περιοδικό Fortune, ενώ το ίδιο το Facebook είχε ξεκαθαρίσει ότι μια τέτοια εφαρμογή δεν θα εγκρινόταν ποτέ από την εταιρεία, για λόγους ασφαλείας των χρηστών του.

Μάλιστα, ο Κένιον, σε ανακοίνωσή του, αφού η απάτη είχε αποκαλυφθεί, δήλωσε ότι η εταιρεία θα διαγράψει τα e-mail όλων όσοι την είχαν πατήσει και είχαν προσφερθεί να γίνουν «πρώιμοι αποδέκτες» της εφαρμογής.

Το «Π», πάντως, έχει ήδη αναφερθεί σε εφαρμογές αναγνώρισης προσώπου, όπως η ρωσική FindFace, η οποία συνδέει φωτογραφίες με λογαριασμούς του δημοφιλούς στη Ρωσία εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης VKontakte. Μπορεί το Facezam να ήταν διαφημιστική απάτη, αλλά οι κίνδυνοι για απώλεια της ιδιωτικότητάς μας δεν είναι…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

© rss-now 2014-2017. Από το Blogger.