Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα μουστάρδας


Υλικά για 4-6 άτομα

6 χοιρινές μπριζόλες

Για τη μαρινάδα
  • 1 λίτρο κόκκινο κρασί
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 4 κλαράκια σέλινο χοντροκομμένα
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 κουταλιά του γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 1 κλαράκι κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το άλειμμα της μπριζόλας
4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι

Για το ψήσιμο

  • 24 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • τη μαρινάδα του χοιρινού σουρωμένη



Εκτέλεση

Για τη μαρινάδα
  • Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε μέσα τα μπριζολάκια ολόκληρα, ρίχνετε όλα τα υλικά της σάλτσας εκτός από το αλάτι και περιχύνετε με το κόκκινο κρασί.
  • Αφήνετε το κρέας να μαριναριστεί τουλάχιστον για 8 ώρες μέσα στο ψυγείο γυρίζοντας το που και που για να μαριναριστεί το ίδιο καλά παντού.
  • Όσο μαρινάρεται ετοιμάστε το μείγμα για το άλειμμα του κρέατος στο φούρνο. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη μουστάρδα μαζί με το πετιμέζι.
  • Αν χρειαστεί να τα ζεστάνετε για να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Αφήστε το μείγμα να περιμένει.
  • Όταν περάσει η ώρα βγάζετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα, σκουπίζετε, αλατίζετε καλά απ’ όλες τις μεριές και βάζετε ακόμα λίγο πιπέρι. Σουρώνετε τη μαρινάδα και τη κρατάτε σε ένα δοχείο.
  • Αλείφετε τις μπριζόλες με το μείγμα μουστάρδας πετιμεζιού με τη βοήθεια ενός πινέλου.
  • Τις βάζετε στο ταψί και γύρω - γύρω σκορπάτε τα δαμάσκηνα. Αδειάζετε 1 ½ νεροπότηρο μαρινάδα μέσα στον πάτο του ταψιού, το βάζετε στο φούρνο σκεπασμένο με λαδόκολλα και το ψήνετε για περίπου 1 ½ ώρα στους 180 βαθμούς.

Για το άλειμμα της μπριζόλας
  • Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και το ψήνετε ακόμα για 1 ώρα και μέχρι το κρέας να γίνει απαλό και τρυφερό.
  • Αν η μαρινάδα εξατμιστεί προσθέστε λίγη ακόμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετε το με το μείγμα μουστάρδας, πετιμεζιού κάθε 1 ώρα περίπου.

Για το ψήσιμο
  • Όταν ετοιμαστεί το σερβίρετε ολόκληρο σε πιατέλα και το γαρνίρετε με τα ψημένα δαμάσκηνα. Σουρώνετε τη σάλτσα που μαζεύτηκε στο ταψί και τη βάζετε σε σαλτσιέρα να συνοδεύσει τις μπριζόλες.
  • Αν θέλετε προσθέστε στη μαρινάδα και 2 φύλλα δάφνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Recent Posts Widget