Χαρίζει μακροζωία η ανάγνωση βιβλίων


Για να το εξακριβώσουν, χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις ομάδες: σε όσους δεν διάβαζαν βιβλία, σε όσους διάβαζαν έως και τρεισήμισι ώρες την εβδομάδα και σε όσους διάβαζαν βιβλία περισσότερο από τρεισήμισι ώρες την εβδομάδα.

Σε σύγκριση με όσους δεν διάβαζαν βιβλία, όσοι διάβαζαν έως τρεισήμισι ώρες την εβδομάδα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια 12 ετών παρακολούθησης, ενώ όσοι διάβαζαν περισσότερες από τρεισήμισι ώρες την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 23% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Στην πραγματικότητα, οι λάτρεις των βιβλίων ζούσαν κατά μέσον όρο δύο χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι όσοι δεν διάβαζαν καθόλου βιβλία, ενώ η συσχέτιση αυτή διατηρήθηκε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη θνησιμότητα όπως η ηλικία, το φύλο, τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, η κατάθλιψη, η εργασιακή και η οικογενειακή κατάσταση. Ανάλογη συσχέτιση παρατηρήθηκε και σε όσους διάβαζαν εφημερίδες και περιοδικά, αλλά ήταν λιγότερο ισχυρή.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι όσοι διαβάζουν βιβλία έστω και για μισή ώρα την ημέρα έχουν σημαντικό πλεονέκτημα στην επιβίωση σε σύγκριση με όσους δεν διαβάζουν», δήλωσε στην εφημερίδα «The New York Times» η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπέκα Λέβι, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Επιδημιολογίας των Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών στο Γέιλ. «Το πλεονέκτημα αυτό είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι μεταξύ όσων διαβάζουν άλλα έντυπα, καθώς και ανεξάρτητο από την οικονομική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, το φύλο και την ηλικία».

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν εκείνα μελέτης του περασμένου Φεβρουαρίου, η οποία είχε δείξει πως όσοι ασχολούνται με κοινωνικές δραστηριότητες οι οποίες εμπεριέχουν διάβασμα, όπως η συμμετοχή σε μία λέσχη βιβλίου, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Πώς είναι όμως δυνατόν να επηρεάζει το διάβασμα το προσδόκιμο επιβίωσης; Αν και το διάβασμα είναι μία καθιστική δραστηριότητα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ακονίζει τις νοητικές δεξιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης νοσημάτων όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον το διάβασμα αποτελεί θαυμάσια μέθοδο καταπολέμησης του στρες, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάσεξ. Οπως είχε δείξει, έξι λεπτά διάβασμα είναι αρκετά για να μειωθεί κατά 68% το στρες – και το στρες αποτελεί γενεσιουργό αιτία πολλών προβλημάτων υγείας.ΠΗΓΗ: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

© rss-now 2014-2017. Από το Blogger.