Κανείς ανασφάλιστος χωρίς περίθαλψη. Ριζικές αλλαγές για την Υγεία

Ριζικές αλλαγές περιλαμβάνει η εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου για την υγεία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε πως κανένας ανασφάλιστος δεν θα μένει πλέον χωρίς ιατρική περίθαλψη ενώ προανήγγειλε ότι εντός Μαρτίου θα προσληφθούν περίπου 500 γιατροί και νοσηλευτές.


Μιλώντας στη νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε πως τα νοσοκομεία δεν είναι ακέφαλα και δεν κινδυνεύουν ασθενείς, παρότι το σύστημα υγείας βρέθηκε σε μια διακινδύνευση το προηγούμενο διάστημα.

«Το σύστημα υγείας βρέθηκε σε μια διακινδύνευση το προηγούμενο διάστημα, όμως με την αυξημένη δυνατότητα χρηματοδότησης που υπάρχει για το 2016 και με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προσδοκούμε ότι μετά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα έχουμε μια αναβαθμισμένη λειτουργία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας πως κανένας ασθενής, ιδίως τα σοβαρά περιστατικά και όσοι έχουν άμεση ανάγκη ιατρική βοήθειας, δεν κινδυνεύει προσερχόμενος στα δημόσια νοσοκομεία.

Κανείς ανασφάλιστος χωρίς περίθαλψη

Ο κ. Ξανθός αναφερόμενος στο νέο σχέδιο νόμου, κάνει λόγο για καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία είναι κοστολογημένη, καθώς υπάρχει έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί τη δημοσιονομική αποτύπωση των μέτρων.

Κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας για του ανασφάλιστους συμπολίτες, λέει χαρακτηριστικά: «Δωρεάν ιατρική παρακολούθηση , εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, νοσηλεία χωρίς προεγκρίσεις, τριμελείς επιτροπές, χωρίς χρέωση νοσηλειών και αντιμετώπιση των φαρμακευτικών τους αναγκών όπως και οι ασφαλισμένοι».

Ανοίγουν πριν από το Πάσχα τα μισά κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ

Στόχος του υπουργείου, όπως είπε, είναι να «σταθεροποιήσουμε τη λειτουργία των κλινών που είναι ήδη σε λειτουργία στις ΜΕΘ» αλλά και να «επαναφέρουμε κρεβάτια που είχαν πάψει να λειτουργούν την προηγούμενη περίοδο λόγω έλλειψης προσωπικού».

«Κυρίως», όμως είναι «να αυξήσουμε τις διαθέσιμες κλίνες ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής που παρατηρείται και το "απαράδεκτο" φαινόμενο της λίστας για κρεβάτια ΜΕΘ».

«Γιατροί και νοσηλευτές θα τοποθετηθούν μέσα στο Μάρτιο, με κριτήρια ΑΣΕΠ για πρώτη φορά, η φιλοδοξία μας είναι ένα μεγάλο μέρος από τα 250 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, ίσως και τα μισά να ανοίξουν πριν από το Πάσχα και ο στόχος είναι να εξαλειφθεί η λίστα που σε καθημερινή βάση είναι 50 με 60 άτομα» σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ριζικές αλλαγές στο επόμενο νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο, ο κ. Ξανθός τόνισε πως «διευκολύνει τις προσλήψεις, επιταχύνει τις κρίσεις των γιατρών, τους δίνει κίνητρα να πάνε σε άγονες νησιωτικές, προβληματικές περιοχές, ενισχύει τη λειτουργία εποπτευόμενων φορέων, όπως ο Ε.Ο.Φ , το ΕΚΑΒ κ.α».

Αναφερόμενος για τις καθυστερήσεις, είπε: «Η χρονιά που μας πέρασε δεν ήταν μια χρονιά κανονικότητας, ούτε για τη χώρα, ούτε για την οικονομία, ούτε για το σύστημα υγείας. Νομίζω ότι τώρα τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί. Υπάρχει το θέμα των προμηθειών, προετοιμάζουμε και εκεί μια αναδιοργάνωση του συστήματος, το οποίο είναι απόλυτα αποσυντονισμένο και οδηγεί συχνά στις ελλείψεις φθηνού υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων».

Σε ερώτηση για το αν το πάρτι συνεχίζεται με τις προμήθειες στις δημόσιες δομές υγείας ήταν ξεκάθαρος: «Το σύστημα είναι διάτρητο και δεν έφτασε απ΄ ότι φαίνεται ούτε η δημιουργία της επιτροπής προμηθειών υγείας, ούτε το παρατηρητήριο τιμών, το οποίο έχει πάρα πολλά προβλήματα. Άρα, πρέπει, όχι μόνο να κλείσουμε τις τρύπες, αλλά να πάμε σε μια άλλη βάση η οποία θα διασφαλίζει και την ποιότητα των υλικών, τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και τη διασφάλιση των δημοσίων συμφερόντων».

Τι θα γίνει με τον ΕΟΠΥΥ


Οι συντάξεις μειώθηκαν, έστω και έμμεσα, με τη δικαιολογία ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε απευθείας στο ΕΟΠΥΥ, ώστε το σύστημα να γίνει στην πράξη πιο ανταποδοτικό και δίκαιο. Πώς θα χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΠΥ, τον οποίο, από ότι φαίνεται, σκοπεύετε να αναμορφώσετε πλήρως ρωτήσαμε τον Α. Ξανθό.

«Έχουμε διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ροή πόρων και από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και από τον οργανισμό προς το σύστημα Υγείας» απαντά ο υπουργός και προσθέτει: «Αυτό θα γίνει και με αυξημένη χρηματοδότηση που υπάρχει στον προϋπολογισμό του για τα νοσοκομεία αλλά και με την πρόβλεψη να υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των υγειονομικών περιφερειών για να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που παρέχονται στους ασφαλισμένους του και στα κέντρα υγείας και σε δομές του ΠΕΔΥ. Αυτό για πρώτη φορά υλοποιείται. Το σχέδιο μας είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να αυξήσουμε την ικανότητα του να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των πολιτών. Προφανώς στο ορατό μέλλον θα υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα λειτουργεί και αυτός με κανόνες θα τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις, θα ελέγχεται και φυσικά και η πολιτεία θα είναι υποχρεωμένη να είναι εντάξει στις πληρωμές της απέναντι στους ιδιώτες παρόχους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

© rss-now 2014-2017. Από το Blogger.