Όταν τα ψέματα κάνουν καλό σε μια σχέσηΑπό μικροί μαθαίνουμε ότι βασικό συστατικό της αγάπης είναι η ειλικρίνεια.


Όμως μια βρετανική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society, διαπίστωσε ότι κάποια ψέματα όχι μόνο δεν βλάπτουν τη σχέση, αλλά μπορούν ακόμη και να την κάνουν πιο δυνατή.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που τη διεξήγαγαν, «ωφέλιμα» ψέματα είναι αυτά που λέμε για να προστατεύσουμε τα αισθήματα του συνομιλητή μας. Γιατί όπως έχει πει και η γνωστή ψυχοθεραπεύτρια Έστερ Περέλ, στην ειλικρίνεια δεν καλούμαστε μόνο να υπηρετήσουμε την αλήθεια, αλλά να σκεφτούμε και πώς θα μπορέσει να ζήσει ο άλλος με αυτήν. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και τα ψέματα που σαμποτάρουν μια σχέση, δηλαδή όσα ξεστομίζουμε μόνο και μόνο για να καλύψουμε ένα δικό μας σφάλμα.

Δύο παραδείγματα: Αν κρύψουμε από το σύντροφό μας το πάθος μας να ξοδεύουμε χρήματα από το -στενό- οικογενειακό προϋπολογισμό σε αγορές πολυτελείας, θα υπονομεύσουμε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του. Αν όμως η ερωτική ζωή μας περνάει κρίση, το καλύτερο θα ήταν ίσως να αποφύγουμε να του πούμε «δεν με ελκύεις πια ως εραστής», αλλά να βρούμε έναν πιο διπλωματικό τρόπο να του μιλήσουμε για την απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

© rss-now 2014-2017. Από το Blogger.