Γιατί έχουμε βλεφαρίδες και μάλιστα σε συγκεκριμένο μήκος;Η θεωρία υποστηρίζει ότι ο λόγος ύπαρξης των βλεφαρίδων είναι η προστασία των ματιών μας από τα σωματίδια της σκόνης, τον ήλιο και την απώλεια υγρασίας. Για να τα κάνουν, όμως, όλα αυτά, οι βλεφαρίδες, οι οποίες συχνά πυκνά και δη στο γυναικείο φύλο, λειτουργούν ως δυνατό χαρτί στο φλερτ με το χαριτωμένο τους πετάρισμα, πρέπει να βρίσκονται στο σωστό μήκος.

Μία ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, στις ΗΠΑ,μελέτησε 22 ταριχευμένα θηλαστικά ζώα, από σκαντζόχοιρους έως καμηλοπάρδαλεις, και διαπίστωσε πως όλες οι βλεφαρίδες των ζώων, εκτός από εκείνες του ελέφαντα, είχαν μήκος ίσο με το ένα τρίτο του πλάτους των ματιών τους.

Γεγονός που, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, υποδηλώνει ότι οι βλεφαρίδες έχουν εξελιχθεί για να βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος συγκριτικά με την αναλογία του ματιού.

Σε μία δεύτερη φάση, θέλοντας οι μελετητές να εξακριβώσουν τη χρησιμότητα των βλεφαρίδων, τοποθέτησαν ψεύτικες βλεφαρίδες στο σωστό μήκος, σε κατασκευασμένα μάτια από κουτιά αλουμινίου από τα οποία διέρρεε νερό.

Διαπιστώθηκε ότι οι βλεφαρίδες απωθούν τα σωματίδια της σκόνης και μειώνουν την εξάτμιση υγρασίας, σε ποσοστό 50%.

Μεγαλύτερο ίσον καλύτερο;

Ακόμη, οι ερευνητές παρατήρησαν πως, όταν οι βλεφαρίδες ήταν μεγαλύτερες από το ένα τρίτο του πλάτους των ματιών, δεν μπορούσαν να εξυπυρετήσουν σωστά τη λειτουργία τους, αλλά αντιθέτως δημιουργούσαν ένα χωνί που κατευθύνει τον αέρα προς το μάτι, αυξάνοντας πιθανότατα έτσι την απόθεση σωματιδίων στην περιοχή.

Ο Guillermo Amador, ένας εκ των ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη, δηλώνει: "Αυτός είναι ο λόγος που οι μακριές, κομψές και ψεύτικες βλεφαρίδες δεν είναι ιδανικές. Μπορεί να δείχνουν όμορφες, αλλά δεν είναι το καλύτερο πράγμα για την υγεία των ματιών σας".

Και εδώ είναι μάλλον, που πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι βλεφαρίδες δεν βρίσκονται εκεί για να επιτρέπουν στις γυναίκες να ρίχνουν στα δίχτυα της τα αρσενικά...

Το blinking, ως εξήγηση της ύπαρξης των βλεφαρίδων, απορρίπτεται'

Οι εξαιρέσεις

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, στις οποίες οι ψεύτικες βλεφαρίδες επιτρέπονται. Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να αναπτύξουν βλεφαρίδες, θα μπορούσαν να φορέσουν ψεύτικες, αρκεί να βρίσκονται στο σωστό μήκος για επιπλέον προστασία και για τη μείωση της ξηροφθαλμίας.

Μάλιστα, ένας εκ των ερευνητών, φαίνεται να διαφωνεί μερικώς με το συμπέρασμα για τις ψεύτικες βλεφαρίδες. Πρόκειται για τον καθηγητή Alexander Alexeev, ο οποίος δήλωσε: "Ακόμη και αν δεν είναι στο σωστό μήκος, οι περισσότερες βλεφαρίδες είναι πάντα καλύτερες από τις λιγότερες. Αν οι ψεύτικες βλεφαρίδες είναι αρκετά πυκνές μπορούν να δώσουν το ίδιο συνολικό αποτέλεσμα όσον αφορά την προστασία του οφθαλμού, έστω και αν είναι μεγαλύτερες από το ιδανικό μέγεθος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

© rss-now 2014-2017. Από το Blogger.