Τα smartphones αλλάζουν τον εγκέφαλοΑκόμα μία απόδειξη για την εκπληκτική πλαστικότητα του εγκεφάλου ανακάλυψαν επιστήμονες από την Ελβετία, οι οποίοι διαπίστωσαν πως υφίσταται αλλαγές για να προσαρμοστεί στην τεχνολογία των «έξυπνων» κινητών.

Σε μελέτη με 37 εθελοντές ανακάλυψαν πως ο εγκέφαλός τους παρουσίαζε διαφοροποιήσεις στην ηλεκτρική δραστηριότητά του, αναλόγως με το αν χρησιμοποιούσαν smartphone ή συμβατικό κινητό με πλήκτρα.

Οι διαφορές εντοπίζονται στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μηχανική αφή του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου δακτύλου - των τριών δακτύλων, δηλαδή, που χρησιμοποιούν οι χρήστες κινητών με τεχνολογία αφής.

Μάλιστα όσο περισσότερο δήλωσαν οι εθελοντές ότι χρησιμοποιούσαν τα smartphones τους, τόσο πιο έντονη ήταν η διαφορά.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Current Biology», διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Νευροπληροφορικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και βασίσθηκε στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (σ.σ. εν συντομία το αποκαλούμε «εγκεφαλογράφημα») που έκαναν οι εθελοντές.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα εξετάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, επειδή τα εγκεφαλικά κύτταρα «επικοινωνούν» μεταξύ τους με ηλεκτρικούς παλμούς.

Στην παρούσα μελέτη διαπιστώθηκε ότι η μετάδοση ηλεκτρικών μηνυμάτων στα κέντρα της αφής του εγκεφάλου, επηρεαζόταν από το είδος και την χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Από τους 37 εθελοντές της μελέτης, οι 26 χρησιμοποιούσαν smartphone με οθόνη αφής και οι υπόλοιποι 11 συμβατικό κινητό με πλήκτρα.

Από: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

© rss-now 2014-2017. Από το Blogger.