Η καλύτερη γυμναστική για τον εγκέφαλο...


Οσοι γνωρίζουν από μουσική και παίζουν κάποιο όργανο, ξέρουν την ευφορία που το παίξιμο μουσικής μπορεί να προκαλέσει. Αποδεικνύεται πως αυτή η μοναδική αίσθηση δεν είναι το μόνο προνόμιο των μουσικών. Οσοι μάλιστα παίζουν καθημερινά κάποιο μουσικό όργανο, προσφέρουν στον εγκέφαλό τους ένα πλήρες πρόγραμμα “γυμναστικής” ανάλογο με αυτό που θα πρόσφεραν στο σώμα τους, αν πήγαιναν συστηματικά στο γυμναστήριο.
Πρόσφατες έρευνες ειδικών νευρολόγων του FMRI έδειξαν ότι ενώ το διάβασμα, το να λύνεις μαθηματικά προβλήματα ή το να ακούσεις μουσική ενεργοποιεί συγκεκριμένα κομμάτια του εγκέφαλου, το παίξιμο μουσικής σε οποιοδήποτε όργανο δραστηριοποιεί ολόκληρο τον εγκέφαλο και οξύνει τις δυνατότητες και λειτουργίες του -όπως τη μνήμη.
Το ζήτημα, ωστόσο, που μπαίνει εδώ θυμίζει το διαχρονικό “η κότα έκανε το αυγό ή το αυτό την κότα;”. Η σχετική έρευνα έγινε σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν μουσική και σε μουσικούς, οπότε το ερώτημα εδώ είναι αν όσοι ασχολούνται με το παίξιμο κάποιου μουσικού οργάνου έχουν υψηλότερα λειτουργικούς εγκεφάλους.
Ετσι ή αλλιώς, τα... σταυρόλεξα ή τα sudoku είναι μια επιλογή, όμως αν θέλετε να ασκήσετε τις ικανότητες ολόκληρου του εγκεφάλου σας δοκιμάστε να μάθετε κάποιο μουσικό όργανο και αρχίστε να εξασκείστε σε αυτό, προσφέροντας έτσι στο μυαλό σας το καλύτερο... γυμναστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

© rss-now 2014-2017. Από το Blogger.